Tijdens de Vredesweek in 2019 is er in Zwolle een wandeling georganiseerd, waarbij verschillende plekken zijn bezocht die betekenis hadden in de oorlog. Meerdere sprekers verleenden hieraan hun medewerking, onder wie Anton Cramer, oud-voorzitter van de Zwolse afdeling van het Nivon. Tijdens die wandeling is het idee geboren om een boekje met wandelroutes langs “Stolpersteine” (letterlijk: Struikelstenen) uit te geven.
Bericht uit 2019:
- “Met drie wandelingen langs de Zwolse Stolpersteine wilde de afdeling Zwolle van het NIVON de wandelaar met andere ogen naar de stad laten kijken. De stenen laten je ‘struikelen’ over het verhaal dat erachter schuilgaat. Ze zijn stille getuigen van wat stadgenoten overkwamen in de Tweede Wereldoorlog. Deze stadgenoten kregen niet alleen te maken met discriminatie, vluchten en gevangenneming. Ze werden vermoord. Met deze wandeling wil het NIVON hun verhaal vertellen. Opdat wij nooit vergeten.
In Zwolle worden uiteindelijk iets meer dan 450 Stolpersteine gelegd. Eind vorig jaar lagen er ruim 200 stenen. De drie wandelingen voeren samen langs 170 stenen.”
Omdat er nog steeds Stolpersteine bijkomen is zo’n boekje al snel aan vervanging toe. Inmiddels is er ook een app te downloaden waarmee alle Stolpersteine zijn terug te vinden. Dat is de reden dat we geen update meer uitgeven van het boekje.
Ga voor de app naar: stolpersteine.app
We hebben voor nu wel twee printbare plattegronden (datum 14 aug 2024) in de aanbieding:
> overzicht Stolpersteine in Zwolle. Klik hier voor een vergroting
> Stolpersteine in Centrum Zwolle. Klik hier voor een vergroting
Zelf de kaart met alle details op de computer inzien?
Ga dan naar map.stolpersteine.app/nl/zwolle/locaties.
Stichting Zwolse Stolpersteine heeft een website, ga hiervoor naar www.stolpersteine-zwolle.nl en een pagina op Facebook. Klik hiervoor op facebook.com/StolpersteineZwolle.
Vraag: “Waar leg je de Stolpersteine als de huizen inmiddels zijn afgebroken?”
Ga hiervoor naar de pagina facebook.com/StolpersteineZwolle/posts/107194334734420
Een artikel ter gelegenheid van de herdenking van 4 mei 2024 staat op: indebuurt.nl/zwolle/…/hier-woonde-een-holocaustslachtoffer…