NivonZwolle brengt wandeling langs Zwolse Stolpersteine uit.

Met drie wandelingen langs de Zwolse Stolpersteine wil de afdeling Zwolle van het NIVON de wandelaar met andere ogen naar de stad laten kijken. De stenen laten je ‘struikelen’ over het verhaal dat er achter schuil gaat. Ze zijn stille getuigen van wat stadgenoten overkwam in de Tweede Wereldoorlog. Deze stadgenoten kregen niet alleen te maken met discriminatie, vluchten en gevangenneming. Ze werden vermoord. Met deze wandeling wil het NIVON hun verhaal vertellen. Opdat wij nooit vergeten. In Zwolle worden uiteindelijk iets meer dan 450 Stolpersteine gelegd. Eind vorig jaar lagen er ruim 200 stenen. De drie wandelingen voeren samen langs 170 stenen.

Op zaterdag 15 juni neemt Jaap Hagedoorn, voorzitter van de Stichting Stolpersteine in Zwolle het eerste exemplaar van het wandelboekje in ontvangst bij de synagoge. Hij krijgt dit exemplaar overhandigd door Anton Cramer, voorzitter van de afdeling Zwolle van het NIVON.

NIVON is een open vereniging waarin mensen met en voor elkaar werken aan een samenleving die eerlijk is en groen. Nivon baseert zich op sociaal democratische beginselen, heeft afdelingen, landelijke werkgroepen, natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen. Wandelen doen NIVON-leden graag. De afdeling Zwolle heeft gemeend deze activiteit te koppelen aan een ingrijpende gebeurtenis in onze geschiedenis.

De drie wandelingen voeren de bezoeker respectievelijk door de binnenstad van Zwolle en door de wijken Assendorp en Wipstrik. Het startpunt is bewust gekozen bij de Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat 8.
Het wandelboekje is verkrijgbaar bij Het Zwolse Balletjeshuis en boekhandel Waanders en kost € 1,50 per stuk.

U bent van harte welkom bij de overhandiging van het eerste exemplaar op zaterdag 15 juni. Dit gebeurt om 15.00 uur bij de synagoge. Aansluitend wandelen we een kort deel van de binnenstad-route. Aanmelden is noodzakelijk. U kunt dit doen bij ons afdelingssecretariaat.

zwolle.nivon@gmail.com